Het bewust kiezen van een standpunt kan de zeggingskracht van een foto verhogen.
 
 
Hierboven ben ik gehurkt voor de toegangspoort naar het grindstrand gaan staan. Daardoor verkreeg ik een laag standpunt, vergelijkbaar met dat van een kind. De leuningen van de toegangspoort, die nu hoger lijken dan vanaf een volwassen standpunt, maken zo als het ware contact tussen de lucht en het grind. Ruim de helft van het beeld wordt door de fraaie wolkenlucht gevuld.

Hieronder heb ik bij dezelfde locatie - maar dan een paar stappen verder op het strand - een nog lager standpunt gekozen. Het strand lijkt nu veel breder dan op de vorige foto en de structuur van de steentjes wordt goed zichtbaar (Fietsen rond het Kanaal, 2013).

 
Ook hieronder is voor een laag standpunt gekozen om het wapperende wasgoed tussen de fietsen goed in beeld te laten komen.
 
 
Het herstige eikenblad op de weg hieronder is ook vanaf een heel laag standpunt gefotografeerd. De camera heb ik hier vlak voor de bladeren iets boven het wegdek geplaatst, net hoog genoeg om het blad nog te laten omringen door het grijze asfalt. Er ontstaat zo een geringe scherptediepte, waarbij alleen het middelste blad goed scherp wordt weergegeven en de rest van het beeld onscherp. Alle aandacht wordt nu op het blad gericht (Hanzefietsroute, 2009).
 
 
 
Hier zijn twee foto's van dezelfde appeltaart te zien. De een recht van boven genomen en de ander pal ernaast vanaf het tafelblad.
 
Vogels worden meestal van veraf gefotografeerd, omdat ze geen mensen in hun nabijheid dulden. Maar deze papegaaiduiker wilde best wel even poseren voor de dagelijkse stroom vogeltoeristen naar dit Schotse eiland.
 

 

Die vogelliefhebbers zijn gewapend met zware telelenzen en kiezen een standpunt dat bij hun objectief past.
 

 

Zo'n telelens is veel te groot en te zwaar om mee te zeulen op een fietsvakantie. Daarom werk ik met een compacte zoomlens, die tenminste nog in mijn stuurtas past. En ook ik kies nu een standpunt dat bij dit objectief past. De papegaaiduikers vonden het allemaal best.
 
 
Ook deze assertieve zwaan, die de weg voor mij versperde, kwam zo dichtbij, dat de groothoekstand hier prima voldeed.
 
 
Veel fietsers fotograferen vooral vanaf hun fiets, vaak uit gemakzucht. Toch kun je ook met je fiets als standpunt bijzondere foto's nemen, zoals ik hieronder heb gedaan. Wat ik voor dit beeld nodig had, is een laagstaande zon van opzij (om een langgerekte schaduw van mijzelf te krijgen), een stille weg langs een kaal veld (om die schaduw goed uit te laten komen), een lage fietssnelheid en een korte sluitertijd (om bewegingsonscherpte te minimaliseren) (Fietsen langs de frontlijn, 2010).
 
 
Ook binnen in gebouwen zijn verschillende standpunten mogelijk. Bijvoorbeeld recht naar beneden in het stijlvolle trappenhuis hieronder in een Frans pension. Dankzij de lange sluitertijd (1/13 s) krijgt de passerende fietser een mooie bewegingsonscherpte.
 
 
Recht naar boven kan natuurlijk ook. Zoals hieronder naar een plafondschildering van Salvador Dalí (Pirinexus, 2013).
 
 
 
De bovenste klaproos is in vogelvlucht, dus schuin van boven, gefotografeerd (Picardie, 2009). De klaproos hieronder juist vanuit een zeer laag standpunt, ook wel kikkerperspectief genoemd. De klaproos komt dan hoog boven het maaiveld uit (Groene Weg bij Pettoncourt, 2007; vanaf 2012 coverfoto voor de gids van de Frontlijnroute, die hier ook langskomt).
 
 

Voor het Romeinse aquaduct hieronder, de Pont du Gard, heb ik ook een laag standpunt gekozen. Bovendien een goed moment, waarop het water van de rivier zo glad als een spiegel was en het belangrijkste deel van de brug nog werd beschenen door de avondzon; en de juiste plek om zowel de echte brug als het spiegelbeeld een evenwichtige compositie te laten vormen (2003).

 
 
Nu de termen perspectief en compositie allebei zijn genoemd, wordt het tijd voor het volgende thema.

 

Ga verder naar 'compositie en perspectief' of een van de andere onderwerpen:

 

fotograferen op de fiets

goed verhaal

juiste moment en juiste plaats

 

couleur locale

compositie en perspectief

zoek spannend licht